Zdrowa dieta powinna być zbilansowana i oparta najlepiej na naturalnych składnikach. Na ogół tłuste potrawy nie cieszą się dobrą renomą wśród dietetyków i osób dbających o smukłą sylwetkę, ponieważ zawierają dużo tłuszczów odkładających się w organizmie i powodujących nadmiar tkanki tłuszczowej. Smażone na głębokim oleju frytki, mięsa czy inne smakołyki prowadzą również do różnych poważnych chorób.
Jednakże nie wszystkie oleje są szkodliwe dla organizmu – niektóre wręcz w odpowiednich ilościach dobroczynnie wpływają na zdrowie. Które oleje warto stosować w domowej kuchni i jakie posiadają właściwości?
Olej rzepakowy – nie taki diabeł straszny…
Powszechnie uznaje się, że olej rzepakowy jest najmniej zdrowym olejem dostępnym na sklepowych półkach. Jednak jest to mit, który należy obalić. Dlaczego? Olej rzepakowy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, które działają przeciwzapalnie i wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Zawiera również wysoką zawartość witaminy D, E i K oraz przeciwutleniaczy. Stosowanie oleju rzepakowego w ilości dwóch łyżek stołowych dziennie działa dobroczynnie na zdrowie. Z kolei jego nadmiar może powodować otłuszczanie serca lub gromadzenie się go w tkance wątrobowej. Dlatego też warto pilnować spożywanej dziennej ilości tego żółtego płynu z rzepaku.
Zyskujący na popularności olej lniany
Do tej pory wysoce ceniony w kosmetyce – obecnie coraz częściej stosowany w kuchni. Wzbogacenie diety o olej lniany od https://ecoandfit.pl/ to doskonała opcja dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Jego lecznicze właściwości to m.in. leczenie nadciśnienia i innych chorób układu krążenia, wspomaganie pracy żołądka i jelit czy też działanie antyoksydacyjne. Olej lniany to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują transportowanie lipidów we krwi, a w rezultacie obniżają poziom złego cholesterolu. Posiada lekko orzechowy smak i subtelnie cierpki zapach. Zdrowotne działanie posiada tylko w postaci zimnej – nie należy w nim smażyć. Nadaje się do sałatek i innych dań podawanych na zimno.
Orientalny smak oleju kokosowego
Olej kokosowy to nie tylko piękny zapach kosmetyków do ciała i włosów, ale również świetny smak przygotowywanych potraw. Mowa o nierafinowanym oleju kokosowym, tłoczonym na zimno, który posiada prozdrowotne wartości i jest cennym źródłem takich minerałów jak wapnia, sodu i potasu. Świetnie nadaje się do sałatek czy jako dodatek do herbaty. Co ciekawe, kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju kokosowego nie odkładają się w organizmie jako tkanka tłuszczowa, więc doskonale sprawdzi się on u osób dbających o swoją figurę.
Wyjątkowe właściwości oleju z czarnuszki
Wyrazisty i nieco korzenny smak oleju z czarnuszki nie tylko podkręci smak potraw i urozmaici dietę, ale również dostarczy wiele prozdrowotnych składników. Poza wysoką zwartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej ten to skarbnica witaminy E, przeciwutleniaczy, biotyny oraz steroli. Dzięki temu wspomaga układ oddechowy, krążenia i nerek oraz pomoże w zwalczaniu problemów na tle dermatologicznym.